Bursa Ticaret Borsası

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nden Borsamıza intikal eden yazıda;

Roman Vatandaşlara Yönelik Yeni Strateji Belgesi (2023-2030) ve Eylem Planı’nın (2023-2025) Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle 21.01.2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlandığı bildirilmektedir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından uygulanan “Roman Strateji Belgesi için Etkili Bir İzleme, Değerlendirme ve Koordinasyon Mekanizması Kurulması (ROMSİD)” Projesi ile Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi ve Eylem Planının güçlü bir izleme ve değerlendirme mekanizması ile takip edilerek Roman vatandaşların kamu kurumlarımız hizmetlerinden daha etkin faydalanmaları amaçlanmaktadır.

Projenin yerel düzeyde uygulanabilirliğini sağlamak amacıyla oluşturulan İl Eylem Planı kapsamında Roman Vatandaşlara mesleki eğitim düzenlenmesi 2023 yılı hedefi olarak belirlenmiştir.

Bu kapsamda düzenlenecek mesleki eğitim kursları işverenlerin hem eleman ihtiyacın hızlı ve etkin bir şekilde karşılayabilmekte hem de talep edilen mesleklerde nitelikli işgücünün yetiştirilmesini sağlamaktadır. Böylece işverenlerin nitelikli işgücü ihtiyacı, işverenlerin herhangi bir maliyete katlanmalarına gerek kalmadan karşılanmaktadır. 

Mesleki eğitim kursu düzenleyebilmek için işverenlerin kursiyerlerin en az %70’ini 120 günden az olmamak üzere program süresinin en az olmamak üzere program süresinin en az üç katı kadar süreyle istihdam etmeyi taahhüt etmesi gerekmektedir. İşbirliği yöntemi ile özel sektör işyerleri ile düzenlenen mesleki eğitim kurslarında ise ayrıca işverenlerin en az beş sigortalı çalışana sahip olması gerekmektedir. Bu yöntemle düzenlenecek mesleki eğitim kurslarında;

Sigortalı sayısı beş ile dokuz arasında olan işyerleri için kursiyer sayısı on iki kişiden,
Sigortalı sayısı on ile kırk dokuz arasında olan işyerleri için kursiyer sayısı yirmi dört kişiden,
Sigortalı sayısı elli ve daha fazla olan işyerleri için kursiyer sayısı sigortalı sayısının yüzde ellisinden fazla olamayacaktır.

Mesleki eğitim kursları; günlük en az beş en fazla sekiz saat ve haftada altı günü geçmemek üzere en az otuz en fazla kırk beş saat düzenlenmektedir. Mesleki eğitim kurslarının toplam süresi yüz altmış fiili günü geçememektedir. 

Mesleki eğitim kurslarına katılan kursiyerlere, kurslara fiilen katıldıkları günlerde ulaşım, beslenme gibi zaruri ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri cep harçlıkları, genel sigorta primleri ve iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primleri Kurumumuz tarafından karşılanmaktadır. Kursiyerlere eğitime katıldıkları her gün için zaruri gider ücreti olarak 175,42.-TL, ayrıca mesleğin sanayi meslekleri olması durumunda 285,06.-TL ödenmektedir. 



Bilgilerinize sunarız, 
Saygılarımızla.

Whatsapp Hattı