Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden Borsamıza intikal eden yazıda;

Avrupa Birliği’nin, 2019 yılında açıklamış olduğu Yeşil Mutabakat belgesinin ardından bütün sanayisini düşük karbonlu üretim, döngüsel ekonomi ve sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda dönüştürmeye ve mevzuatını yeşil dönüşüm politikası doğrultusunda güncellemeye başladığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, ülkemizin toplam ihracatının %40’ından fazlasının Avrupa Birliğine yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda; Avrupa Birliği’nde gerçekleşen mevzuat değişikliklerinin ülkemiz sektörlerini de etkilemesinin kaçınılmaz olduğu ifade edilmektedir. Ülkemiz mevzuatına uyum çalışmaları ilgili Bakanlıklarımız tarafından yapıldığı; uyumlaştırma çalışmalarının uzun zaman alan süreçler olduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda, AB’ye yapılan ihracatımızın sekteye uğramaması adına, AB’deki gelişmelerin takip edilmesi ve üretim süreçlerinin bu çerçevede gözden geçirilmesinin önem arz ettiği belirtilerek, Ticaret Bakanlığı’ndan gelen resmi yazı ve bültenlerin de katkılarıyla hazırlanan “AB Mevzuatındaki Yeşil Mutabakata İlişkin Gelişmeler Hakkında Bilgi” notu ekte yer almaktadır.

Saygılarımızla,

EK: AB Mevzuatındaki Yeşil Mutabakata İlişkin Gelişmeler Bilgi Notu